sábado, 7 de mayo de 2016

I Jornada d'Atenció Integrada Social i Sanitària centrada en la Persona

El Grup de 3er i 4art Món de la SVMFiC ha participat en la I Jornada d'Atenció Integrada Social i Sanitària centrada en la Persona, organitzada per l'Hospital Clínic de València i la Societat Valenciana de Medicina Familiar i Comunitària (SVMFiC).

La Jornada que es va celebrar el passat 3 de maig a l'aula magna de la facultat de Medicina, ha permés juntar a professionals sanitaris i del camp social, donar a conèixer el treball que realitzem i reflexionar com coordinar-nos per tal d'aconseguir una atenció integrada. L'envelliment de la població, l'augment de les malalties cròniques, els grups vulnerables i la falta de recursos en determinats col·lectius, fa que sigue prioritari avançar cap a una atenció no solament mèdica, sinó integral de la persona, en totes les seues facetes i necessitats. En total han estat gairebé 500 les persones que van assistir a aquesta trobada, la qual cosa ens demostra l'interès que suscita la temàtica.

Per aconseguir aquesta visió d'atenció integrada, la Jornada va comptar amb ponències sobre salut i treball social, serveis socials, grups vulnerables i de violència de gènere, entre unes altres. En elles van participar com a ponents professionals sanitaris, treballadors socials, coordinadors de serveis socials i tècnics d'intervenció social.

La Jornada gratuïta i lliure de fums industrials va acabar amb lectura d'un fragment del llibre Patas Arriba: La escuela del mundo al revés (1998) de Eduardo Galeano.

 ... Caminar es un peligro y respirar es una hazaña en las grandes ciudades del mundo al revés. Quien no está preso de la necesidad, está preso del miedo: unos no duermen por la ansiedad de tener las cosas que no tienen, y otros no duermen por el pánico de perder las cosas que tienen. El mundo al revés nos entrena para ver al prójimo como una amenaza y no como una promesa, nos reduce a la soledad y nos consuela con drogas químicas y con amigos cibernéticos. Estamos condenados a morirnos de hambre, a morirnos de miedo o a morirnos de aburrimiento, si es que alguna bala perdida no nos abrevia la existencia... 

Un plaer haver participat i un privilegi haver asistit.

 Nel·lo Monfort 
 Metge de Família, Rural i Comunitari. 
 Centre de Salut de Morella. Departament de Salut Vinaròs.